Resan till Eden

Sommaren 2010 reste 30 unga och vuxna från Fryshuset till Etiopien på en interreligös resa för fred och förståelse.

30 unga och vuxna från Fryshuset, Sofia församling, Muslimska fredsagenterna och Judiska församlingen reste i somras till Etiopien på en interreligiös resa för fred och förståelse.

Det blev en hisnande och omvälvande resa för alla – både på ett inre och yttre plan. Religiösa föreställningar utmanades och förändrades genom att vi levde nära varandra. Vi delade varandras olika vardagstro och riter men upptäckte också att det i Etiopien finns en rik och levande religiös tradition.

Genom olika organisationer fick vi en inblick i hur många etiopier lever i sin vardag, vad som görs för att bekämpa fattigdom, hiv och barnarbete.

Vad kan vi lära av varandra? Vad händer när unga från förort och innerstad möts och gör en resa tillsammans? Vilka värderingar och syn på ”den andre” bär vi med oss?

Hur ska vi över religionsgränserna arbeta för ökad fred och förståelse?

Vad de unga upplevde och vad som hände under resan vill de gärna berätta mer om i föredrag, seminarier och genom en film som gjorts om resan.

Hör av er så fixar vi ett hisnande och ett omvälvande seminarium eller ett föredrag för er om vår resa.

Förhoppningen är att Fryshuset genom detta projekt blir en bas för ett konkret interreligiöst arbete för ökad fred och förståelse bland unga. Resan anordnas av Svenska kyrkan i samarbete med Fryshuset, Sensus, Judiska församlingen och Muslimska Fredsagenterna.

Rapport och utvärdering av projektet: En interreligiös resa till Etiopien för ökad fred och förståelse bland unga. Klicka här (pdf).

För mer information kontakta:

Maria Kjellsdotter Rydinger, präst & projektledare för ”Ung och Global” och ”Tillsammans för Sverige”.

Telefon: 070-350 71 10,  E-post: maria.k.rydinger@fryshuset.se

Nu finns det möjlighet att köpa filmen om detta fantastiska äventyr. I den får man följa med från resans start och ta del av ungdomarnas upplevelser och tankar. Många frågor ställs och många olika ämnen tas upp.

Filmen fungerar utmärkt som utgångspunkt i utbildnings sammanhang etc, med Dvd:n kommer även ett häfte med text och bra frågor att ta upp i efterhand.

Filmen kostar 50kr och är ni intresserade att köpa den kan ni höra av er till:

Maria Kjellsdotter Rydinger

Telefon: 070-350 71 10,  E-post: maria.k.rydinger@fryshuset.se

”Vårt möte med Mariakyrkan blev interreligiöst på många olika plan. Det var en muslim som sett till att vi kom dit, och en av de judiska ungdomarna i vår grupp berättade om traditionerna kring förbundsarken.”

Läs Uppdrag Missions reportage

om pilgrimsresan här!